NYHETSBREV från Kulturkoppra juni 2010

Midsommartiden är alldeles speciell. Naturen är som allra vackrast och det är fest och glädje, sill och snaps, jordgubbar och trevlig gemenskap. Många traditioner är förknippade med denna högtid, flera av dessa i fruktbarhetens namn.

Åtminstone så långt tillbaka som vid mitten av 1800-talet klädde man här i norra Värmland majstång till midsommar och dansade runt denna. Högst upp i stången hängde man eventuellt en trasdocka - i Norra Finnskoga kallades denna av någon anledning Motti-Anders. Letafors var annars en känd samlingsplats i mitten av 1800-talet.

Midsommarnattens dagg skulle ha en extra kraft, och blommorna under kudden skulle ge en fingervisning om vem man skulle bli gift med.

* * *

För Kulturkoppras del innebär midsommaren ett startskott för säsongen. Tisdagen efter helgen öppnade vi och har öppet fram till den 15 augusti tisdag-söndag kl 12-16.

I år finns en del intressanta nyheter som:


ny cd av och med Torleif Styffe:
Kåserier och dikter på Dalbymål - 110 kr


ny bok i mars av Mats Persson:
Från Torparkultur till miljardindustri - 100 kr

Mycket annat värmländsk att läsa eller lyssna på finns också. Vi har fortfarande kvar några Dalbyordböcker. När dessa tar slut lär det inte bli några fler tryckta, så tänk på era efterkommande. Böcker och skivor kan också köpas genom vår nätbutik.

Nytt för i år är också att Kulturkoppra finns med på Facebook. Gå gärna in där och anslut er till Kulturkoppras vänner. Kulturkoppra på Facebook

Hör av er om ni inte vill ha flera nyhetsbrev - och omvänt, om ni vet någon stackare som vill ha men ännu inte får.

Trevlig sommar och välkomna
hälsar Carina och Torleif

 

Gammelvägen 46
680 60 Sysslebäck
Telefon: 0564-43296

www.nordvarmland.com
www.kulturkoppra.se
info@kulturkoppra.se